Bahan2 doh..
250 gm butter
50 gm gula aising - ayakkan
2 kuning telur
1 sudu kecil perasa epal
Beberapa titik pwarna hijau
Secubit garam
350 gm tepung gandum*
50 gm tepung jagung* - *satukan dan ayak
Cara2nya..
1. Pukul butter n gula aising hingga berkrim.
2. Masuk kuning telur, perasa epal, pewarna hijau n garam,
pukul biar sebati.
3. Masukkn adunan tepung sdkt2, pukul n uli shingga menjadi
doh.
4. Masukkn doh dlm acuan tat, pamkan doh n terbalikkn
bahagian bunga jalur tat itu ke bahagian bawah, kalu masa nk pam terlalu ketat
sgt, tmbhkan butter 1 sudu besar utk melembutkan lg doh n melicin doh ketika
mengepam, buat shingga doh menjadi licin ketika mengepam.
5. Letakkn inti jem yg telah dbulat2kan n gulung, potong
bahagian yg lebih.
6. Susun tat atas loyang yg telah dlenser dgn sdkt butter,
buat shingga abis.
7. Bakar dlm oven yg telah dpnskan dgn suhu 170C selama 20
mnt.
Bhn2 inti..
4 biji epal hijau - buang kulit - parutkn
1 cwn air
1 cwn gula
200 gm inti nenas
200 gm inti nenas
Cara2nya..
1. Masukkan epal, air dan gula dalam kuali, panaskan dan biar
mendidih.
2. Masukkan inti nenas, gaul rata n
sebati, kacau inti dngan kerap sehingga kering.
3. Angkat inti dan sejukkan sebelum diguna.
4. Ambil sedikit inti, kepal2kan menjadi bulat2 kecil, ini
utk menyenangkan supaya tangan tidak melekit dan boleh terus diletak d atas
doh.
Bahan2 hiasan..
100 gm coklat putih
Cara2nya..
1. Cairkan coklat dan masak secara double boiler.
2. Masukkan dalam piping bag dan boleh zigzag kan atas tat epal
sebagai hiasan.
No comments:
Post a Comment