Monday 9 September 2013

BISKUT BADAM COKLAT




Bahan-bahannya:)
300 gm tepung naik sendiri.*
250 gm butter.
250 gm coklat masakan.
190 gm gula halus
1 biji telur.
200 gm tepung jagung.*
2 tbsp serbuk koko.*
200 gm badam flakes ( bakar sekejap)
1 tsp  essen vanilla
***Ayak semua bahan-bahan yang bertanda bintang.

Cara-caranya:
  • Pukul gula dan butter& esen vanilla hingga kembang 
  • Masukkan telur,coklat(cairkan) dan pukul lagi hingga adunan sebati.
  • Kemudian masukkan bahan -bahan yang telah diayak tadi dan gaul& uli hingga sebati.
  • Akhir sekali masukkan badam dan uli lagi hingga sekata.
  • Masukkan adunan kedalam plastik dan bentukkan empat segi memanjang seperti foto dibawah ni.
  • Simpan dalam peti sejuk hingga keras.
  • Keluarkan dan potong mengikut ketebalan yang dikehendaki
Nota : biasanya dlm pembuatan biskut, maklang tak pernah guna mixer, maklang guna pemukul telur atau sudip kayu utk sebatikan adunan. Bila biskut dipukul kembang nanti hasilnya biskut jadi tembam......i dont likeeeee...hehehe...
Biskut ni naik sbb penggunaan tepung naik sendiri so potong tecik2 aje dah cukup, bleh dpt banyak tau.

No comments:

Post a Comment