Friday 27 September 2013

APAM GULA HANGUS+ PISANG





BAHAN2:

½ cawan Gula pasir

1 cawan Susu Cair
3 sb Butter
3 biji Telur
1 cawan Gula Kastor ( 2/3 cawan saja)
1½ cwn Pisang Lecek
2 cwn Tepung Gandum*
1 st Baking Powder*
1 st Bic Soda*
1/4 st Garam* (* ayakkan sekali) 

CARA2:
1. Cairkan gula dgn api kecil menjadi gula hangus & masukkan susu sehingga menggelegak.  Tutup api & campurkan mentega.  Sejukkan.
2. Pukul telur & gula kastor sehingga kembang.  Masukkan pisang & gaul rata.  Masukkan tepung* & gaul sebati.
3. Tuangkan ke dlm tin yg di minyakkan.  Kukus selama 1 jam atau sehingga masak di atas.
5.     Kukus selama 45 minit atau sehingga masak. (kukus 1 jam dengan menutup loyang saiz 7" x 7" dengan aluminium foil)

No comments:

Post a Comment