BAHAN-BAHAN:
- 500gm Daging kambing.
- 1kg tulang kambing dijadikan air rebusan untuk sup.
- 4 biji bawang labu sederhana besar. Perlu dikisar halus.
- 2 sudu besar pes halia bawang putih / 5 ulas bawang putih dan 2 inci halia.
- 2 keping kayu kayu manis (2″).
- 5 biji buah pelaga.
- 3 kuntum bunga lawang
- 1/2 sudu teh garam masala (kalau ada ).*
- 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah.*
- 1 sudu besar serbuk jintan putih .*
- 1 sudu besar serbuk ketumbar.*
- 3 pokok daun ketumbar, tak suka gunakan daun sup saja.
- 2 pokok daun bawang dihiris halus untuk dihiaskan ke atas sup.
- Bawang goreng untuk hiasan juga.
- Garam secukup rasa.
Nota: Tanda (* ) bermakna rempah-rempah ini perlu
disediakan dengan goreng kering dan dikisar halus supaya ia lebih
harum dari rempah yang belum digoreng kering. Sekiranya anda tidak mempunyai
rempah tersedia, gunakan saja rempah kurma 150gm. Kalau tidak ada rempah
kurma gunakan rempah sup adabi.
CARA PENYEDIAAN:
1. kelazatan sup ini banyak bergantung kepada penyediaan air
rebusan tulang kambing. Basuh tulang-tulang kambing. Sediakan sebuah bekas,
hidupkan api dapur dan masukkan tulang kambing. Kacau rata tulang-tulang ini
supaya ia sedikit terbakar melalui kepanasan bekas merebus. Masukkan 3 liter
air kedalam bekas rebusan tulang. Masukkan satu batang celeri telah dihiris dan
hirisan 1 biji carrot kedalam air rebusan tulang. Jangan masukkan garam. Biar
air rebusan ini mengelegak. Bila air mula mengelegak, perlahankan api dan
biar ia direneh selama 1-2 jam. Semasa reneh tutup tudung periok. Selepas dua
jam tutup api dan sejukkan. Tapis airnya dan simpan untuk membuat sup. Ia juga
boleh disimpan dalam peti sejuk selama seminggu. Sebelum anda buat sup eloklah
disediakan air rebusan ini
1. Panaskan bekas buat sup, dan masukkan air rebusan tulang tadi
dengan menapis airnya, masukkan Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga. masukan
halia bawang putih. Masukkan rempah serbuk seperti serbuk jintan putih
dan serbuk ketumbar.
2. Masukkan air bawang yang telah kisar. Masukkan daging
kambing yang telah bersihkan dan saiz yang anda kehendaki.
3. Biarkan sup mendidih, selepas mendidih perlahankan api
dapur dan direneh sehingga daging kambing masak. Masukkan garam dan rasa apa
yang tak cukup atau terlebih, ia sungguh mudah untuk kita mengubah mengikut
selera kita sendiri. Tumiskan bawang putih bawang merah dan halia dan masukkan
kedalam sup tadi. Bila dah masak tutup api sup tadi.
4. Sup kambing perlu dijamu semasa supnya masih berada dalam
keadaan panas. Taburkan daun sup dan bawang goreng keatas sup yang dihidangkan.
Ia amat lazat sekiranya di makan bersama Roti Benggali. Sup kambing rempah ini
sesuai dihidangkan semasa cuaca sejuk kerana ia akan memanaskan tubuh badan
kita serta merta.
No comments:
Post a Comment