Bahan-bahan ( loyang 9x9 inc. )
- A - 250-280 g putih telur
- 2 biji kuning telur
- 200 g gula halus
- 57 g air (paip)
- 250 g tepung gandum- diayak
- 1 sb ovalette
- B- 200 g mentega cair
- 1 sb susu manis
- 1 sk butter oil-(sejenis flavour terdapat dlm botol esen kecil)
- C- 3 Pewarna yang berlainan
- Serbuk koko
Cara-cara
1.
pukul
kesemua bahan A dgn kelajuan tinggi hingga kembang.
2.
bahan
B digaul rata dan tuang kedlm adunan A sambil digaul perlahan2 menggunakan
senduk atau spatula hingga sebati.
3.
bahagi
adunan kpd 3-4 bahagian dan warnakan setiap satu.
4.
bubuh
adunan berwarna berselang-seli hingga habis kedlm loyang yg beralas kertas
minyak dan disapu butter.
5.
bakar
kek hingga masak pd suhu 175C selama 40-45 min atau ikut kepanasan suhu oven
masing2.
No comments:
Post a Comment