BAHAN-BAHANNYA :
1 kg daging kambing, potong kiub besar2, cuci dan toskan*
2 camca besar rempah kari daging*
1 camca besar rempah kurma*
1 inci halia, tumbuk halus*
3 ulas bawang putih, tumbuk halus*(*gaul rata dan perap
sejam)
2 biji tomato, dipotong kiub
1 cawam yogurt perisa asli
1/2 camca besar gula melaka
1/2 cawan kismis
2 biji cili merah, belah 2 setiap 1
2 biji cili hijau, belah2 setiap 1
1 biji bawang besar, belah 4
1 cawan sos tomato
Air secukupnya
Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
15 tangkai cili kering, dibuang biji dan rendam dalam air
panas 10 minit dan toskan
CARA MEMBUATNYA :
1.
Panaskan
minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan sos dan
kacau rata. Tambah daging kambing yang telah diperap tadi. Gaul rata dan biar
hingga daging kecut. Masukkan kismis dan air (hingga daging tenggelam). Biar
mendidih
2.
Tambah
tomato dan masak hingga daging empuk, masukkan yogurt dan gula melaka, kacau
rata. Masuk bawang besar yang dibelah, cili hijau dan cili merah. Kacau dan
biar hingga pekat. Tambah garam secukup rasa dan masak sekejap. Rasa dan jika
ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi...
Masak kurang lebih 25 minit. Kemudian baru tambah bawang
besar dan cili belah. Masak hingga pekat dan masukkan tomato yang diasingkan
tadi, perasakan dengan garam secukupnya, masak sekejap dan boleh
hidangkan....Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment