Thursday 19 September 2013

DAGING KAMBING MASAK HITAM



Bahan-bahan
  • 400g daging kambing segar - hiris nipis
  • 1 ulas bawang putih
  • 3-4 ulas bawang merah
  • 1/2 inci halia
  • 3-4 sudu besar cili kisar
  • 1 sudu kecil serbuk kari daging
  • 1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
  • 1-2 sudu besar sos tiram
  • 1-2 sudu besar sos cili
  • 1 batang kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 labu bawang besar - hiasan
  • cili merah dan cili hijau - hiasan
  • kicap manis secukupnya
  • minyak masak secukupnya
  • sedikit gula, garam dan aji
Cara

1. Dalam kuali masukkan daging, 1-2 sudu besar kicap manis dan 1 cawan air atau lebih jika perlu. Masak daging dengan api perlahan hingga daging lembut (biasanya dalam 12-15 minit). Kacau sekali-sekala.

2. Sementara itu tumbuk lumat bawang putih, bawang merah dan halia.

3. Bila daging dah lembut, keluarkan air (simpan airnya). Masukkan minyak dan goreng daging seketika (dalam 3-5 minit) sambil dikacau balik. Angkat dan ketepikan

4. Dengan minyak goreng daging tadi, tumis bahan tumbuk, daun kari, bunga lawang dan kulit kayu manis hingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar, serbuk kari dan serbuk jintan putih. Tumis seketika. Masukkan sos cili dan sos tiram.

5. Masukkan daging dan kacau sebati. Masukkan air rebus daging tadi secukupnya dan kicap manis jika perlu. Kacau balik biar sebati. Masukkan bawang besar, gula dan garam/aji secukup rasa.

No comments:

Post a Comment