Bahan-bahan ( loyang 4 segi 7x7)
4 biji telur sejuk saiz B @ 3 biji saiz besar (A) (dari
peti ais)
1/2 cawan gula halus
1 cawan tepung gandum yang berkualiti
1/2 sudu kecil rata baking powder
1/2 sudu besar ovalette
75 ml susu cair
1/4 sk garam
50 ml minyak sayur atau minyak jagung
1/2 sudu kecil vanilla
sedikit coklat emulco - tukar kepada strawberry emulco
coklat bar/chip atau atau apa-apa coklat yang sesuai
secukupnya
Cara-cara
1. Sediakan pengukus dan sapu sedikit butter pada loyang.
2. Ayak tepung garam dan baking powder, kemudian campur
kesemua bahan-bahan di dalam mangkuk mixer kecuali minyak, coklat bar dan
eoklat strawberry emulco.
3. Pukul selama 3-4 minit (stand mixer) atau 5-7 minit (hand
mixer) sehingga adunan menjadi kembang dan ringan. Masukkan minyak dan kaup
balik dengan senduk kayu atau spatula hingga sebati. ( jangan terlebih kacau )
4. Tuang adunan coklat dan ratakan keseluruh loyang. Kukus
selama 5 minit dalam kukusan yang telah mendidih (tutup loyang kek dengan
aluminium foil agar air tidak menitik). Kemudian letakkan pula adunan asal
(plain) dan susun coklat bar atau coklat chip secara rawak. Buat sampai
habis.
5. Lapisan akhir sekali kukus selama 20 minit. Kemudian
sejukkan dulu sebelum dipotong.
Adunan asal tu apa ya?
ReplyDeleteAdunan asal tu apa ya?
ReplyDelete