Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1/4 sudu teh baking soda
1 cawan udang kecil putih
3/4 cawan bawang besar putih - cincang
1 biji cili merah - cincang
1 cawan daun kucai - cincang
3/4 cawan isi jagung, fresh atau frozen
2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kunyit
1/2 cawan air panas thermos
1 1/2 cawan air biasa
1/2 cawan gandum (extra)
Cara cara:
Satukan semua bahan di atas dalam mangkuk dan digaul rata.
Masukkan air panas dan diikuti air sejuk sedikit sedikit ke
dalam tepung sambil dikacau rata. Jika terlembik, masukkan lagi 1/2 cawan
tepung gandum extra sedikit sedikit dan gaul hingga betul betul sebati dan
likat. Lebih sedap jika adunan dibiarkan dulu dalam 30 minit sebelum
digoreng.
Panaskan minyak dalam dalam kuali dan sendukkan dengan sudu
bulat dalam ukuran 2 sudu besar dan goreng hingga kekuningan.
Hidang panas panas dengan sos dan mayonnaise atau dimakan
begitu sahaja.
No comments:
Post a Comment