Friday 20 September 2013

BISKUT KOKO RANGGUP












Bahan-bahan ( saiz acuan 21x8cm )
  • 50g mentega tanpa garam
  • *70g tepung
*15g serbuk koko
  • *1/8 sk serbuk kulit kayu manis
  • *1/4 sk baking powder
  • *40g gula perang
  • *2 cubit garam
Cara-cara
1.     potong mentega 1 cm. pastu masukkan ke dalam peti sejuk. Panaskan oven ke 180C. Alas dulang/acuan dengan oven peper
2.     Ayak semua bahan-bahan yang bertanda *. Keluarkan mentega tadi dari peti sejuk. Ramas-ramaskan dengan bahan ayak sehingga jadi berketul-ketul.
3.     Ambik 2/3 dari adunan tadi. Masukkan ke dalam acuan dan tekan-tekan biar jadi sekata dan padat. Ambik adunan yang selebihnya tabur-taburkan ke atasnya.
4.     Bakar selama 25-30 minit.
5.     Potong memanjang 1-1.5cm ketika masih panas-panas. Kemudian sejukkan.

No comments:

Post a Comment