Thursday 19 September 2013

KARI DAGING KAMBING



Bahan Membuat Kari Kambing :
  • 500 g daging kambing, potong kecil-kecil sekitar 2cm(campur dengan tulang)
  • 250 ml santan pekat(kalau kurang boleh tambah air)
  • 1 sudu besar minyak untuk menumis
  • 3 cm kayumanis
  • 1 bunga lawang
  • 3 butir cengkih
  • 2 butir pelaga
  • 1 buah tomato, (belah ikut kesesuaian)
  • 1 sdt garam
Bumbu diblend(tumis)
  • 4 ulas bawang putih
  • 6 ulas bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 1"halia
  • 1/2" lengkuas
  • 7 buah cabai merah
2 biji kentang belah 4
Cara Membuat Kari Kambing:
1.     Panaskan minyak, tumis bahan yang diblend halus, kayumanis, lawang, cengkih, dan pelaga hingga harum.
2.     Masukkan daging kambing, aduk sebentar. Tambahkan santan, dan garam. Masak sambil aduk sesekali hingga daging masak dan empuk serta kuah mengental. Jika daging masih liat, tambahkan sedikit air, lalu masak lagi hingga daging empuk.Masukkan kentang. Bila dah empuk. Angkat.

No comments:

Post a Comment