BAHAN-BAHANNYANY :
2 kg daging lembu pejal, dipotong kiub, cuci dan toskan
2 kuntum bunga kunyit, hiris halus'
2 helai daun kunyit, hiris halus
5 helai daun limau purut
2 liter santan (dari 3 biji kelapa)
Air panas secukupnya
5 camca besar penuh kerisik
4 camca besar rempah kari daging Baba's
1 senduk nasi cili kisar
3 keping asam gelugor
2 camca besar hirisan gula melaka
Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :
2 biji bawang besar, saiz sederhana
18 biji bawang merah
7 ulas bawang putih
10 biji buah keras
1/2 inci belacan
2 inci kunyit hidup
30 biji cili padi
12 batang serai, hiris halus
BAHAN TUMIS :
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
8 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
5 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
CARA MEMBUATNYA :
1.
Satukan
bahan kisar halus bersama rempah kari, kacau rata hingga sebati. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan2 tumis dan tumis hingga harum,
tambah cili kisar dan tumis hingga cili garing. Masukan rempah kari + bahan
kisar halus tadi dan masak hingga terbit minyak dan rempah garing, guna api
sederhana dan kacau selalu.
2.
Masukkan
daging dan kacau rata. Masak hingga daging kecut. Tuang santan, kacau dan biar
mendidih hingga pekat. Masukkan garam (sedikit dahulu), kerisik, asam
gelugor dan daun limau purut. Kacau rata dan terus memasak hingga sedikit
kering. Kalau masa ini daging masih agak keras, tuang sedikit air panas dan
sambung masak, guna api kecil.
3.
Masukkan
gula melaka dan sedikit lagi garam. Kacau rata dan masak hingga rendang kering
tapi masih lembap. Masuk hirisan bunga dan daun kunyit, gaul rata dan masak lagi.
No comments:
Post a Comment