Friday 27 September 2013

KEK KEJU BELANG



Bahan-bahannya:
(A)
180 gram mentega
170 gram gula halus
3 biji telur gred A
20 gram serbuk koko*
120 gram tepung halus (guna tepung gandum)*
1 sudu kecil baking powder*

(B)
250 gram cream cheese
60 gram gula halus
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji telur gred A

Cara-caranya:

1. Panaskan ketuhar pada suhu 160C. Lenser minyak pada tin 8x8x3 inci. Alas dasar tin dengan kertas minyak.
2. Putar gula dan mentega hingga kembang.
3. Masukkan telur sebiji-sebiji dan putar lagi hingga telur, gula dan mentega sebati.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Gunakan low speed jika guna pengisar.
5. Dalam mangkuk lain, putar cream cheese, esen vanilla dan gula hingga kembang.
6. Masukkan telur dan pukul adunan hingga berkrim.
7. Tuangkan adunan coklat separuh dalam loyang dan ratakan.
8. Tuang kesemua adunan cream cheese dan ratakan.
9.Akhir sekali tuang lebihan adunan coklat tadi dan ratakan.
10. Bakar selama 40 hingga 45 minit atau sehingga kek masak.
11. Sejukkan .

No comments:

Post a Comment