Bahan-bahan
300g kacang dhal
1/2 labu bawang besar
1 cmb jintan putih
1 tangkai daun kari
1 tangkai lada merah
1/2 cmt garam
Minyak masak untuk menggoreng tenggelam
Cara-cara Membuat Wadeh
300g kacang dhal
1/2 labu bawang besar
1 cmb jintan putih
1 tangkai daun kari
1 tangkai lada merah
1/2 cmt garam
Minyak masak untuk menggoreng tenggelam
Cara-cara Membuat Wadeh
1.
Kacang
dhal direndam dengan air yang banyak untuk semalaman.
2.
Tuskan
kacang dhal dan biarkan ia kering sebentar.
3.
Kisar
kacang dhal menggunakan pengisar bijirin sehingga hancur tetapi asingkan 3/4
tanpa dikisar atau dikisar kasar.
4.
Bawang
besar didadu kasar, lada merah dihiris nipis dan daun kari dileraikan dari
tangkainya.
5.
Jintan
direndam dalam air sebentar dan dituskan. Kisar kasar menggunakan pengisar
bijirin.
6.
Campurkan
semua bahan sehingga sebati. Anda akan mendapat adunan wadeh yang lembik tetapi
masih boleh dibentuk.
7.
Gunakan
sekeping plastik untuk memudahkan proses membentuk. Basahkan tangan dan plastik
dengan air bersih.
8.
Ambil
sedikit adunan bulatkan dan leperkan diatas plastik setebal 1 cm.
9.
Gorengkan
dalam minyak yang panas sehingga garing keemasan.
No comments:
Post a Comment