Bahan-bahan
- 1 cawan mumbung gula icing (150g)
- 1 buku mentega (jika guna majerin=1cawan)
- 2 biji kuning telur
- 2 cawan kelapa parut - putih saja
- 4 cawan rata tepung ubi
- 2/3 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh mumbung baking powder
Cara-cara
1.
Sangrai/sangai
kelapa parut segar dgn api kecil hingga kering. kalau boleh jangan sampai
perang sangat.asal dah kering, walaupun hanya kekuningan cukuplah.
2.
Putar
gula & butter hingga kembang/sebati. masukkan telur satu persatu, putar 10
saat.
3.
Ayak
tepung2 bersama baking powder. pastu campurkan kedalam butter sedikit demi
sedikit, berselang seli dgn kelapa sambil diuli hingga mnjadi satu doh yg
lembut. x mengapa ia agak lembut, coz x lama nnti ia akn mengeras sedikit.
4.
Gelek
doh diantara dua plastik, terap lah ikut suka.
5.
Susun
atas dulang yang telah disapu mentega.
6.
Bakar
dengan suhu +- 150c selama 30 minit atau lebih
Nampak menarik..boleh cuba resepi ni.. jmput singgah blog saya ea. Dirawanhartawan.blogsport.com
ReplyDelete