Friday 20 September 2013

BISKUT BANGKIT KELAPA



Bahan-bahan
  • 1 cawan mumbung gula icing (150g)
  • 1 buku mentega (jika guna majerin=1cawan)
  • 2 biji kuning telur
  • 2 cawan kelapa parut - putih saja
  • 4 cawan rata tepung ubi
  • 2/3 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh mumbung baking powder
Cara-cara
1.     Sangrai/sangai kelapa parut segar dgn api kecil hingga kering. kalau boleh jangan sampai perang sangat.asal dah kering, walaupun hanya kekuningan cukuplah.
2.     Putar gula & butter hingga kembang/sebati. masukkan telur satu persatu, putar 10 saat.
3.     Ayak tepung2 bersama baking powder. pastu campurkan kedalam butter sedikit demi sedikit, berselang seli dgn kelapa sambil diuli hingga mnjadi satu doh yg lembut. x mengapa ia agak lembut, coz x lama nnti ia akn mengeras sedikit.
4.     Gelek doh diantara dua plastik, terap lah ikut suka.
5.     Susun atas dulang yang telah disapu mentega.
6.     Bakar dengan suhu +- 150c selama 30 minit atau lebih

1 comment:

  1. Nampak menarik..boleh cuba resepi ni.. jmput singgah blog saya ea. Dirawanhartawan.blogsport.com

    ReplyDelete