Friday 20 September 2013

DAGING KAMBING MASAK KICAP LADA HITAM



Bahan-Bahannya:

1/2 kg daging kambing
2 biji bawang besar - dikisar halus
6 ulas bawang putih - dikisar halus
1 inci halia - dikisar halus
1/2 sudu makan ladahitam - tumbuk kasar
1/4 cawan kicapmanis
4-5 cawan air - secukupnya kalau nak kuah banyak lebih kan air
4 biji kentang di potong 4
1 batang lobak merah di potong 11/2 inci belah 2 atau 4-ikut sesuai
2 biji tomato - belah 4
1 sudu makan gula pasir
sedikit garam - rasa dulu sebab dah letak kicap.

Cara:
1.  Rebuskan daging kambing  dengan air dan halia sehingga daging kambing agak empuk.
2.  Masukkan bawang besar dan bawang putih kisar, dan kicap. Bila daging kambing agak empuk masukkan karet dan kentang. masukkan lada hitam ditumbuk kasar tadi. Masakkan sehingga karet dan kentang empuk.
3.  Rasa kalau perlu ditambah garam dan sedikit gula. Bila dah hampir masak masukkan tomato dan tutupkan api.

No comments:

Post a Comment