Bahan-bahan :
6 keping ikan tenggiri
1 helai daun kunyit - dilerai
3 helai daun limau purut - dihiris halus
2 keping asam gelugur
1 sudu besar kerisik
1 cawan santan
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 in halia*
1 in lengkuas*
10 biji cili api siam*
2 batang serai* - semua bahan*dikisar
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu besar rempah kari
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara:
Ikan dilumur bersama kunyit dan sedikit garam kemudian digoreng. Angkat dan ketepikan.
Tumis semua bahan yang dikisar hingga wangi.
Masukkan serbuk ketumbar, jintan manis dan serbuk kari. Kacau hingga naik minyak.
Masukkan santan, asam gelugur dan kerisik dan gaul rata
Masukkan ikan, daun kunyit dan daun limau purut. Kacau hingga sedikit pekat.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang.
6 keping ikan tenggiri
1 helai daun kunyit - dilerai
3 helai daun limau purut - dihiris halus
2 keping asam gelugur
1 sudu besar kerisik
1 cawan santan
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 in halia*
1 in lengkuas*
10 biji cili api siam*
2 batang serai* - semua bahan*dikisar
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu besar rempah kari
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara:
Ikan dilumur bersama kunyit dan sedikit garam kemudian digoreng. Angkat dan ketepikan.
Tumis semua bahan yang dikisar hingga wangi.
Masukkan serbuk ketumbar, jintan manis dan serbuk kari. Kacau hingga naik minyak.
Masukkan santan, asam gelugur dan kerisik dan gaul rata
Masukkan ikan, daun kunyit dan daun limau purut. Kacau hingga sedikit pekat.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment