Thursday 19 September 2013

CUCUR IKAN BILIS



BAHAN-BAHANNYA:
2 cawan tepung gandum
Segenggam ikan bilis - belah 2 kalau besar
1 ikat daun kucai
3/4 cawan bawang besar putih - potong kecil
1 biji cili merah - potong kecil
1/4 sudu kecil baking powder
1 sudu besar gula
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 cawan air panas thermos
1 1/2 cawan air biasa
Satukan kesemua bahan di atas dan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga mencapai kelikatan yang sesuai. Tak perlu dihabiskan air jika telah sesuai kelikatannya. Jika terlebih cair, tambahkan 1/2 cawan tepung gandum sedikit demi sedikit. Biarkan seketika.
Panaskan minyak dan goreng dengan api sederhana sehingga kekuningan. Angkat dan tos.

No comments:

Post a Comment