Friday 27 September 2013

KUIH TALAM KELADI















Bahan A ( warna purple)
150gm tepung gandum
700ml santan pekat
250gm gula pasir
2 biji telur 
1/2 st paste keladi
sedikit garam
warna purple
Caranya : satukan semua bahan kecuali pewarna, kacau sebati. Kemudian tapis dan tambah pewarna. Kacau dalam periuk atas api yang sederhana hingga naik wap. Angkat dan bahagikan kepada 2 bahagian. Ketepikan.
Bahan B (putih)
80gm keladi (dipotong dadu dan direbus hingga empuk)
50gm gula pasir
800ml santan sederhana pekat
150gm tepung beras
60ml tepung gandum
1sb tepung ubi
1/2st garam
pewarna kuning
Cara : satukan semua bahan kecuali keladi dan pewarna. Kacau sebati kemudian tapis dan tambah warna. Kacau dalam periuk atas api sederhana hingga naik wap. Masukkan keladi dan kacau sebentar. Tutup api dan ketepikan.
Cara mengukus:
1. Panaskan kukusan. Guna loyang 10x10x2in, alas dengan plastik yang telah dilengser sedikit minyak.
2. Kukus satu bahagian A hingga masak. Garis2kan dengan lidi kemudian tuang adunan B. Kukus hingga masak kemudian tuang lagi adunan A. Kukus lagi selama
15 minit atau hingga masak dengan api yang sederhana.
3. Bila dah masak, angkat dan sejukkan. Biar kuih betul2 sejuk baru potong menggunakan pisau plastik.

No comments:

Post a Comment