Friday 13 September 2013

AYAM MASAK HALIA



Bahan-bahan:
Ayam(potong ikut suka)
Halia - hiris halus memanjang*
Bawang putih - hiris*
Bawang merah besar - belah 6
2 Cili padi - belah
Daun kari*
Biji sawi*
Cili merah dan hijau - belah 4
Sos tiram
Serbuk lada hitam
Garam
Bancuhan tepung jagung
Daun ketumbar - hiasan
Daun bawang - hiasan

Cara penyediaan:
Tumis bahan * sampai wangi. Masukkan ayam, bila ayam dah kecut skit masukkan air panas setengah cawan, serbuk kunyit, dan sos tiram, tutup kejap biar ayam cepat masak. Bila ayam dekat nak masak, masukkan bawang merah, cili merah, cili hijau, serbuk lada hitam, garam . Masak sampai ayam masak, kalau suka kuah lebih masukkan air panas, kalau nak pekatkan skit kuah masukkan bancuhan tepung jagung, tapi selalunya tak perlu pun bancuhan tepung jagung, kuah tu memang dah sedia likat skit. Bila ayam dah masak, masukkan daun ketumbar. Masukkan dalam pinggan dan taburkan daun bawang. Siap.

No comments:

Post a Comment