Thursday 12 September 2013

MEE MAMAK



Bahan-bahannya:
500 gm mee kuning
100 gm daging
100 gm fish cake hiris nipis
100 gm fish ball
4 keping kueh cucur udang
1 cawan taugeh
1 mangkuk sawi ----potong kecil
3 sudu cili mesin.....nak pedas bubuhlah lebih1 sudu rempah kari
3 sudu kicap pekat
2 sudu minyak masak
1 labu bawang besar ---cincang halus
3 biji telur ayam
3 biji cili hijau -------hiris nipis
Cara-cara memasaknya:

1. Panaskan minyak. Masukkan bawang dan cili & rempah dan biarkan garing dan wangi.
2. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan pula fish cake, fish ball dan kueh cucur udang. Biar sebentar.
3.Masukkan kicap dan mee. Kacau rata.
4. Masukkan taugeh dan sawi.
5. Ketepikan mee dan pecahkan telur di tengah-tengah kuali. Biarkan telur tu masak sikit barulah dikacau dan gaul rata.
6. Masakkan mee agak kering.
7. Hidangkan dalam pinggan leper dan hiaskan dengan hirisan cili hijau.

No comments:

Post a Comment