Pastikan
daging kambing dibiarkan masak sehingga empuk kemudian barulah dimasukkan
santan bersama bahan lain. Penggunaan api perlahan paling sesuai untuk
merenehkan daging ini sehingga empuk
BAHAN-BAHAN:
- 600gm daging kambing
- 30ml santan
- 2 biji bawang besar ( dimayang)
- 5 tangkai daun kari
- 10 biji bawang merah ( dikisar)
- 3 ulas bawang putih ( dikisar)
- 10 tangkai cili kering ( dikisar)
- 10 biji cili merah ( dikisar)
- 5 batang serai ( dikisar)
- 6sm halia ( dikisar)
- 1 sudu teh jintan manis ( dikisar)
- 2 sudu makan serbuk cili ( dikisar)
- 5 keping asam gelugur
- Garam dan gula secukup rasa
- Air Secukupnya
CARA MEMASAK:
1.
Panaskan
minyak dan tumiskan bahan kisar bersama daun kari sehingga pecah minyaknya.
2.
Kemudian
masukkan daging kambing bersama sedikit air dan biarkan sehingga daging empuk.
3.
Apabila
empuk masukkan santan bersama asam gelugur dan biarkan mendidih. Kacau rata.
4.
Perasakan
dengan garam dan gula secukup rasa kemudian biarkan masak seketika.
5.
Angkat
dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment