Tuesday 17 September 2013

DAGING KAMBING MASAK MERAH




Pastikan daging kambing dibiarkan masak sehingga empuk kemudian barulah dimasukkan santan bersama bahan lain. Penggunaan api perlahan paling sesuai untuk merenehkan daging ini sehingga empuk


BAHAN-BAHAN:
  • 600gm daging kambing
  • 30ml santan
  • 2 biji bawang besar ( dimayang)
  • 5 tangkai daun kari
  • 10 biji bawang merah ( dikisar)
  • 3 ulas bawang putih    ( dikisar)
  • 10 tangkai cili kering    ( dikisar)
  • 10 biji cili merah            ( dikisar)
  • 5 batang serai                 ( dikisar)
  • 6sm halia                         ( dikisar)
  • 1 sudu teh jintan manis ( dikisar)
  • 2 sudu makan serbuk cili  ( dikisar)
  • 5 keping asam gelugur
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Air Secukupnya
     
CARA MEMASAK:
1.     Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar bersama daun kari sehingga pecah minyaknya.
2.     Kemudian masukkan daging kambing bersama sedikit air dan biarkan sehingga daging empuk.
3.     Apabila empuk masukkan santan bersama asam gelugur dan biarkan mendidih. Kacau rata.
4.     Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa kemudian biarkan masak seketika.
5.     Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment