BAHAGIAN KOKO
Bahannya:
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu tepung
1/2st garam
4 1/4 cawan air
4sb tepung jagung/kastard
1/2st esen vanilla
2sb butter
1 paket serbuk agar2 (10 - 11gm)
Caranya:
1. Campurkan semua bahan kecuali butter, kacau hingga
mendidih.
2. Masukkan butter, kacau hingga sedikit pekat, kecilkan api.
BAHAGIAN PUTIH
Bahannya:
1 cawan gula
1/2st garam
4 1/4 cawan susu segar
4sb tepung jagung
sedikit vanilla
10gm serbuk agar2
Caranya:
1. Campurkan semua bahan diatas, masak hingga mendidih,
kemudian kecilkan api.
2 Cara Melapis: Basahkan dahulu acuan pilihan dengan air
supaya senang keluarkan puding nanti. Tuang beberapa sendok adunan koko kedalam
acuan, sejukkan sebentar. Bila dah keras sedikit, garis2kan dengan lidi, tuang
adunan putih pula. Buat sehingga kedua2 adunan habis. Sejukkan dalam peti ais
dan pastikan dah keras baru keluarkan dari acuan.
No comments:
Post a Comment