Friday 27 September 2013

APAM BELANG



 
Bahan-bahan :
  • 4 biji telur 
  • 2 sudu teh ovellet 
  • 1 sudu teh esen vanila 
  • 300 gm tepung gandum 
  • 220 gm gula halus 
  • 250 ml santan kara ( 200ml santan kotak + lagi 50ml air) 
  • 1 sudu teh baking powder 
  • pewarna
Cara-cara :

1.     Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
2.     Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
3.     Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder dan kacau rata.
4.     Bahagi kepada 3 warna yg disukai dan kacau rata adunan dgn warna.
5.     Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak. (Scoop 3 sudu besar setiap warna dan lapis sehingga habis) cheq sue buat 6 lapisan dan scoop 2 sudu setiap satu. Kukus selama 1 jam 30 minit - kukus dlm 1 jam 15 minit cam tu...api sederhana-hingga masak



No comments:

Post a Comment