Thursday 19 September 2013

BISKUT COKLAT CHIP RANGGUP



Bahan-bahan ( ~100 keping )
1 cawan gula
1 cawan  gula perang *
1 cawan mentega (~150gm)
1 cawan minyak
1 biji telur
1 sb susu segar
4 cawan tepung gandum
1 sk garam *
1 sk cream of tartar
1 sk baking soda
½ cawan walnut cincang /badam cincang
2 cawan chocolate chips
1 sk vanilla extract
Cara-cara:
Pukul gula, mentega, minyak, telor, susu and vanilla hingga sebati.
Masukkan bahan2 kering, walnut dan chocolate chips
Adunan nampak lembik, sudukan satu sudu kecil ke atas dulang pembakar, tak perlu di gris.
Bakar pada suhu 350 ‘F (175’ C) dlm 10-15 minit (bergantung pada jenis oven)
Jika mentega dah masin kurangkan garam kepada ½ sk. 
Cookies ini agak rapuh, jika suka keras sedikit, tambahkan tepung jagung ikut kesesuaian keras adunan.
Utk cookies yang bentuknya cantik - selepas siap mengadun masukkan dlm fridge 30 minit, selepas tu boleh disudukan ke dlm dulang pembakar.

No comments:

Post a Comment