Bahan-bahan ( ~100 keping )
1 cawan gula
1 cawan gula perang *
1 cawan mentega (~150gm)
1 cawan minyak
1 biji telur
1 sb susu segar
4 cawan tepung gandum
1 sk garam *
1 sk cream of tartar
1 sk baking soda
½ cawan walnut cincang /badam cincang
2 cawan chocolate chips
1 sk vanilla extract
Cara-cara:
1 cawan gula perang *
1 cawan mentega (~150gm)
1 cawan minyak
1 biji telur
1 sb susu segar
4 cawan tepung gandum
1 sk garam *
1 sk cream of tartar
1 sk baking soda
½ cawan walnut cincang /badam cincang
2 cawan chocolate chips
1 sk vanilla extract
Cara-cara:
Pukul gula, mentega, minyak, telor, susu and vanilla hingga
sebati.
Masukkan bahan2 kering, walnut dan chocolate chips
Adunan nampak lembik, sudukan satu sudu kecil ke atas dulang
pembakar, tak perlu di gris.
Bakar pada suhu 350 ‘F (175’ C) dlm 10-15 minit (bergantung
pada jenis oven)
Jika mentega dah masin kurangkan garam kepada ½ sk.
Cookies ini agak rapuh, jika suka keras sedikit, tambahkan
tepung jagung ikut kesesuaian keras adunan.
Utk cookies yang bentuknya cantik - selepas siap mengadun
masukkan dlm fridge 30 minit, selepas tu boleh disudukan ke dlm dulang
pembakar.
No comments:
Post a Comment