Bahan-bahan
100 – 200 gram cili kering (20 – 40 batang) – dicuci dan
toskan
1 ulas bawang besar
15 ulas bawang putih
25 ulas bawang merah
1 batang serai
1 cm lengkuas
1 cm halia
3 sudu besar gula melaka
3 sudu besar sos ikan /udang kering tanpa kulit
Minyak masak
3 sudu besar sos ikan /udang kering tanpa kulit
Minyak masak
Air
CARANYA:
1. Cili kering digoreng dengan
minyak. Setelah garing ketepikan dan sejukkan.
2. Setelah itu kisar cili kering bersama
bawang besar, bawang putih, bawang merah, serai, lengkuas dan halia.
3. Masukkan gula melaka, sos ikan atau
udang kering dan baki minyak gorengan, teruskan mengisar sehingga halus.
4. Tambahkan sedikit air untuk memudahkan
mengisar.
5. Setelah semuanya sebati, panaskan pes
sehingga menjadi pekat.
6. Sejukkan dan masukkan dalam bekas
simpanan.
7. Simpan dalam peti sejuk untuk tahan lama
sebab pes dibuat tanpa bahan pengawet.
No comments:
Post a Comment