Thursday 19 September 2013

PES TOMYAM BUATAN SENDIRI



Bahan-bahan
100 – 200 gram cili kering (20 – 40 batang) – dicuci dan toskan
1 ulas bawang besar
15 ulas bawang putih
25 ulas bawang merah
1 batang serai
1 cm lengkuas
1 cm halia
3 sudu besar gula melaka
3 sudu besar sos ikan /udang kering tanpa kulit
Minyak masak
Air
CARANYA:
1.    Cili kering digoreng dengan minyak.  Setelah garing ketepikan dan sejukkan.
2.    Setelah itu kisar cili kering bersama bawang besar, bawang putih, bawang merah, serai, lengkuas dan halia. 
3.    Masukkan gula melaka, sos ikan atau udang kering  dan baki minyak gorengan, teruskan mengisar sehingga halus.
4.    Tambahkan sedikit air untuk memudahkan mengisar.
5.    Setelah semuanya sebati, panaskan pes sehingga menjadi pekat.
6.    Sejukkan dan masukkan dalam bekas simpanan. 
7.    Simpan dalam peti sejuk untuk tahan lama sebab pes dibuat tanpa bahan pengawet.

No comments:

Post a Comment