Bahan A (lapisan tepung/putih)
100gm gula pasir
300ml santan pekat
500ml air
150gm tepung beras
60gm tepung gandum
1sb tepung ubi
1/2st garam
Caranya: Campur semua bahan, tapis dalam periuk. Kacau
hingga naik wap, tutup api. Bahagikan kepada 3 bahagian, ketepikan.
Bahan B (lapisan lobak merah)
190gm gula pasir
200ml susu cair
20gm lobak merah (diparut atau potong nipis)
150gm tepung beras
60gm tepung gandum
1sb tepung ubi (resepi asal tepung hoen kwe putih)
1/2st garam
air secukupnya
pewarna oren
Caranya: Satukan semua bahan kecuali air, letak sikit dulu.
Blender halus kemudian masukkan adunan dalam jug penyukat metrik. Tambah lagi
air hingga adunan menjadi 1000ml @ 1 liter. Bahagikan kepada 3 bahagian.
Cara mengukus:
1. Panaskan kukusan. Alas loyang empat segi 10x10x2in dengan
plastik dan lengserkan dengan sedikit minyak.
2. Ambil 1 bahagian lapisan putih, kukus hingga
masak dengan api sederhana. Jika tekan dgn jari tak melekat dan nampak
mengeras, dah masaklah tu
Bahan A (lapisan tepung/putih)
100gm gula pasir
300ml santan pekat
500ml air
150gm tepung beras
60gm tepung gandum
1sb tepung ubi
1/2st garam
Caranya: Campur semua bahan, tapis dalam periuk. Kacau
hingga naik wap, tutup api. Bahagikan kepada 3 bahagian, ketepikan.
Bahan B (lapisan lobak merah)
190gm gula pasir
200ml susu cair
20gm lobak merah (diparut atau potong nipis)
150gm tepung beras
60gm tepung gandum
1sb tepung ubi (resepi asal tepung hoen kwe putih)
1/2st garam
air secukupnya
pewarna oren
Caranya: Satukan semua bahan kecuali air, letak sikit dulu.
Blender halus kemudian masukkan adunan dalam jug penyukat metrik. Tambah lagi
air hingga adunan menjadi 1000ml @ 1 liter. Bahagikan kepada 3 bahagian.
Cara mengukus:
1. Panaskan kukusan. Alas loyang empat segi 10x10x2in dengan
plastik dan lengserkan dengan sedikit minyak.
2. Ambil 1 bahagian lapisan putih, kukus hingga
masak dengan api sederhana. Jika tekan dgn jari tak melekat dan nampak
mengeras, dah masaklah tu
Bahan A (lapisan tepung/putih)
100gm gula pasir
300ml santan pekat
500ml air
150gm tepung beras
60gm tepung gandum
1sb tepung ubi
1/2st garam
Caranya: Campur semua bahan, tapis dalam periuk. Kacau
hingga naik wap, tutup api. Bahagikan kepada 2 bahagian, ketepikan.
Bahan B (lapisan lobak merah)
190gm gula pasir
200ml susu cair
20gm lobak merah (diparut atau potong nipis)
150gm tepung beras
60gm tepung gandum
1sb tepung ubi (resepi asal tepung hoen kwe putih)
1/2st garam
air secukupnya
pewarna oren
Caranya: Satukan semua bahan kecuali air, letak sikit dulu.
Blender halus kemudian masukkan adunan dalam jug penyukat metrik. Tambah lagi
air hingga adunan menjadi 1000ml @ 1 liter. Bahagikan kepada 3 bahagian.
Cara mengukus:
1. Panaskan kukusan. Alas loyang empat segi 10x10x2in dengan
plastik dan lengserkan dengan sedikit minyak.
2. Ambil 1 bahagian lapisan putih, kukus hingga
masak dengan api sederhana. Jika tekan dgn jari tak melekat dan nampak
mengeras, tandanya dah masak.
3. Garis2kan dengan lidi pada lapisan putih kemudian tuang
adunan oren. Kukus lagi. Buat hingga adunan habis. Mula dengan lapisan putih,
akhiri dengan lapisan oren. Lapisan terakhir kukus selama 20 minit atau hingga
betul2 masak.
4. Sejukkan kuih. Bila dah betul2 sejuk, baru potong dengan
menggunakan pisau plastik.
Resepi ini saya belajar dari internet.
No comments:
Post a Comment