Friday 27 September 2013

KUIH TALAM LOBAK MERAH







Bahan A (lapisan tepung/putih)
100gm gula pasir
300ml santan pekat
500ml air
150gm tepung beras
60gm tepung gandum
1sb tepung ubi
1/2st garam

Caranya:   Campur semua bahan, tapis dalam periuk. Kacau hingga naik wap, tutup api. Bahagikan kepada 3 bahagian, ketepikan.


Bahan B (lapisan lobak merah)
190gm gula pasir 
200ml susu cair
20gm lobak merah (diparut atau potong nipis)
150gm tepung beras
60gm tepung gandum
1sb tepung ubi (resepi asal tepung hoen kwe putih)
1/2st garam 
air secukupnya
pewarna oren

Caranya: Satukan semua bahan kecuali air, letak sikit dulu. Blender halus kemudian masukkan adunan dalam jug penyukat metrik. Tambah lagi air hingga adunan menjadi 1000ml @ 1 liter. Bahagikan kepada 3 bahagian.


Cara mengukus:
1. Panaskan kukusan. Alas loyang empat segi 10x10x2in dengan plastik dan lengserkan dengan sedikit minyak.
2. Ambil 1 bahagian lapisan putih, kukus hingga masak dengan api sederhana. Jika tekan dgn jari tak melekat dan nampak mengeras, dah masaklah tu


Bahan A (lapisan tepung/putih)
100gm gula pasir
300ml santan pekat
500ml air
150gm tepung beras
60gm tepung gandum
1sb tepung ubi
1/2st garam

Caranya:   Campur semua bahan, tapis dalam periuk. Kacau hingga naik wap, tutup api. Bahagikan kepada 3 bahagian, ketepikan.


Bahan B (lapisan lobak merah)
190gm gula pasir 
200ml susu cair
20gm lobak merah (diparut atau potong nipis)
150gm tepung beras
60gm tepung gandum
1sb tepung ubi (resepi asal tepung hoen kwe putih)
1/2st garam 
air secukupnya
pewarna oren

Caranya: Satukan semua bahan kecuali air, letak sikit dulu. Blender halus kemudian masukkan adunan dalam jug penyukat metrik. Tambah lagi air hingga adunan menjadi 1000ml @ 1 liter. Bahagikan kepada 3 bahagian.


Cara mengukus:
1. Panaskan kukusan. Alas loyang empat segi 10x10x2in dengan plastik dan lengserkan dengan sedikit minyak.
2. Ambil 1 bahagian lapisan putih, kukus hingga masak dengan api sederhana. Jika tekan dgn jari tak melekat dan nampak mengeras, dah masaklah tu

Bahan A (lapisan tepung/putih)
100gm gula pasir
300ml santan pekat
500ml air
150gm tepung beras
60gm tepung gandum
1sb tepung ubi
1/2st garam

Caranya:   Campur semua bahan, tapis dalam periuk. Kacau hingga naik wap, tutup api. Bahagikan kepada 2 bahagian, ketepikan.


Bahan B (lapisan lobak merah)
190gm gula pasir 
200ml susu cair
20gm lobak merah (diparut atau potong nipis)
150gm tepung beras
60gm tepung gandum
1sb tepung ubi (resepi asal tepung hoen kwe putih)
1/2st garam 
air secukupnya
pewarna oren

Caranya: Satukan semua bahan kecuali air, letak sikit dulu. Blender halus kemudian masukkan adunan dalam jug penyukat metrik. Tambah lagi air hingga adunan menjadi 1000ml @ 1 liter. Bahagikan kepada 3 bahagian.

 Cara mengukus:
1. Panaskan kukusan. Alas loyang empat segi 10x10x2in dengan plastik dan lengserkan dengan sedikit minyak.
2. Ambil 1 bahagian lapisan putih, kukus hingga masak dengan api sederhana. Jika tekan dgn jari tak melekat dan nampak mengeras, tandanya dah masak.


3. Garis2kan dengan lidi pada lapisan putih kemudian tuang adunan oren. Kukus lagi. Buat hingga adunan habis. Mula dengan lapisan putih, akhiri dengan lapisan oren. Lapisan terakhir kukus selama 20 minit atau hingga betul2 masak.

4. Sejukkan kuih. Bila dah betul2 sejuk, baru potong dengan menggunakan pisau plastik.
 
Resepi ini saya belajar dari internet.





No comments:

Post a Comment