Bahan-Bahannya:-
2 cawan tepung gandum*
1/2 camca teh serbuk penaik*(*disatukan dan ayak)
4 camca besar santan atau susu cair
1/3 camca teh garam
2 1/2 cawan air
2 camca besar minyak masak
Sedikit pewarna kuning
Minyak untuk menggris kuali
Saya tambah daun pandan masa bancuh adunan
Cara membuatnya:-
2 cawan tepung gandum*
1/2 camca teh serbuk penaik*(*disatukan dan ayak)
4 camca besar santan atau susu cair
1/3 camca teh garam
2 1/2 cawan air
2 camca besar minyak masak
Sedikit pewarna kuning
Minyak untuk menggris kuali
Saya tambah daun pandan masa bancuh adunan
Cara membuatnya:-
1.
Satukan
semua bahan2 diatas dan kacau dengan wisk hingga sebati. Tapis adunan dan
ketepikan. Biar adunan rehat 20 minit. Atau boleh juga dimasukkan ke dalam alat
pengisar dan kisar hingga sebati. Jika adunan kelihatan pekat, tambah sedikit
lagi air.
2.
Dalam
kuali leper (frying pan), lenser sedikit minyak pada kuali dan biar panas.
Ceduk adunan tadi ke dalam alat membuat roti jala dan kirai secara pusingan ke
dalam kuali dan pastikan jaluran terbentuk bersambung antara satu sama lain.
3.
Bila
roti jala kelihatan pucat. Lipat dua menggunakan sudip dan alihkan ke pinggan,
lipat ikut kreativiti masing. Ulang proses yang sama untuk selanjutnya dan buat
hingga habis. Hidangkan bersama kuah kari atau dalca.
:-D Yang penting acuan macam kat bawah ni kena
ada.
Acuan roti
jala
Ni resepi
kari daging yang saya biasa buat, suka yang pekat-pekat. Lebih kurang sama
dengan cara nak buat kari ayam cuma kari daging masak lebih lama untuk
lembutkan daging.
Bahan-bahan:-
Daging
Kentang
Serbuk kari daging/ayam babas
Serbuk kunyit
Serbuk cili
Daun kari
Biji sawi
santan pekat dan cair
Bunga cengkih,bunga lawang,kulit kayu manis
Bawang putih,bawang besar n halia di blend
Cili merah n hijau
Garam
Kiub ayam
Daun ketumbar(sikit saja)
Cara memasak:
Bahan-bahan:-
Daging
Kentang
Serbuk kari daging/ayam babas
Serbuk kunyit
Serbuk cili
Daun kari
Biji sawi
santan pekat dan cair
Bunga cengkih,bunga lawang,kulit kayu manis
Bawang putih,bawang besar n halia di blend
Cili merah n hijau
Garam
Kiub ayam
Daun ketumbar(sikit saja)
Cara memasak:
1.
Tumis
bunga cengkih,bunga lawang,kulit kayu manis,daun kari n biji sawi sampai wangi.
Masukkan bahan blender dan tumis lagi sampai wangi. Masukkan daging. Tutup smp
daging kecut dalam 5 minit kemudian masukkan garam skit, serbuk kari n serbuk
kunyit dan kacau, masak lagi sampai daging betul-betul empuk, kalau kering
boleh tambah air panas.
2.
Masukkan
kentang dan bila kentang dah masak masukkan santan cair. Bila santan cair
mendidih dan daging dah lembut, masukkan santan pekat. Rasa garam. Last skali
masukkan cili merah n hijau yg dibelah dua, lepas 5 minit leh tutup api.
Taburkan sedikit daun ketumbar.
TIPS: Nak wangi, masa tumis tu, tumis sekli
daun pandan yang disimpul.
No comments:
Post a Comment