Thursday 12 September 2013

ROTI JALA



Bahan-Bahannya:-
2 cawan tepung gandum*
1/2 camca teh serbuk penaik*(*disatukan dan ayak)
4 camca besar santan atau susu cair
1/3 camca teh garam
2 1/2 cawan air
2 camca besar minyak masak
Sedikit pewarna kuning
Minyak untuk menggris kuali
Saya tambah daun pandan masa bancuh adunan

Cara membuatnya:-
1.     Satukan semua bahan2 diatas dan kacau dengan wisk hingga sebati. Tapis adunan dan ketepikan. Biar adunan rehat 20 minit. Atau boleh juga dimasukkan ke dalam alat pengisar dan kisar hingga sebati. Jika adunan kelihatan pekat, tambah sedikit lagi air.
2.     Dalam kuali leper (frying pan), lenser sedikit minyak pada kuali dan biar panas. Ceduk adunan tadi ke dalam alat membuat roti jala dan kirai secara pusingan ke dalam kuali dan pastikan jaluran terbentuk bersambung antara satu sama lain.
3.     Bila roti jala kelihatan pucat. Lipat dua menggunakan sudip dan alihkan ke pinggan, lipat ikut kreativiti masing. Ulang proses yang sama untuk selanjutnya dan buat hingga habis. Hidangkan bersama kuah kari atau dalca.
 :-D Yang penting acuan macam kat bawah ni kena ada.


Acuan roti jala
Ni resepi kari daging yang saya biasa buat, suka yang pekat-pekat. Lebih kurang sama dengan cara nak buat kari ayam cuma kari daging masak lebih lama untuk lembutkan daging.

Bahan-bahan:-
Daging
Kentang
Serbuk kari daging/ayam babas
Serbuk kunyit
Serbuk cili
Daun kari
Biji sawi
santan pekat dan cair
Bunga cengkih,bunga lawang,kulit kayu manis
Bawang putih,bawang besar n halia di blend
Cili merah n hijau
Garam
Kiub ayam
Daun ketumbar(sikit saja)

Cara memasak:
1.     Tumis bunga cengkih,bunga lawang,kulit kayu manis,daun kari n biji sawi sampai wangi. Masukkan bahan blender dan tumis lagi sampai wangi. Masukkan daging. Tutup smp daging kecut dalam 5 minit kemudian masukkan garam skit, serbuk kari n serbuk kunyit dan kacau, masak lagi sampai daging betul-betul empuk, kalau kering boleh tambah air panas.
2.     Masukkan kentang dan bila kentang dah masak masukkan santan cair. Bila santan cair mendidih dan daging dah lembut, masukkan santan pekat. Rasa garam. Last skali masukkan cili merah n hijau yg dibelah dua, lepas 5 minit leh tutup api. Taburkan sedikit daun ketumbar.
TIPS: Nak wangi, masa tumis tu, tumis sekli daun pandan yang disimpul.

No comments:

Post a Comment