Bahan-bahan ( 5-6 orang )
10g serbuk agar2
650ml air
180gm gula pasir
180gm gula pasir
60gm mentega
1 biji telur
½ tin susu cair
1 sudu makan tepung custard
1 sudu makan serbuk koko
1/2 sudu teh vanilla
pewarna merah dan kuning secukupnya
1 biji telur
½ tin susu cair
1 sudu makan tepung custard
1 sudu makan serbuk koko
1/2 sudu teh vanilla
pewarna merah dan kuning secukupnya
(kalau nak warna2 lain pun boleh)
Cara-cara :
Cara-cara :
Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan
Pukul telur sebentar menggunakan whisker kemudian masukkan
susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis
Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau
lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih kemudian masukkan
mentega dan vanilla dan kacau hingga rata. Tutup api.
Bahagikan adunan kpd 3 mangkuk . 1 mangkuk bubuh koko
(campurkan sedikit air+ koko dulu) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk
dan kacau hingga rata , adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing2 leh letak
kuning dan merah.
Sengetkan loyang/ bekas puding sedikit . biar satu hujung tu
tinggi (lapik/alaskan dgn pe2 utk tinggikan).
Mula2 tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam
loyang/bekas (dihujung yg paling rendah tu ler), kemudian satu senduk makan
adunan warna kuning dan las skali satu senduk adunan warna coklat. Ulang buat
cam ni sampai semua adunan habis.(berselang seli warnanya)
Bila dah siap, letakkan semula loyang/bekas ke kedudukan
asalnya. kemudian masukkan ke dalam peti sejuk, bila dah keras lboleh
sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment