Bahan-bahan ( 4 orang )
Paru = 500 g
Lada merah = 7 batang (nak pedas boleh tambah)
Bawang besar = 1 biji
Bawang putih = 3 ulas
Serai = 1 batang (dititik)
Serbuk kunyit = 1 sudu teh
Garam & gula = secukup rasa
Cara-cara :
Lada merah = 7 batang (nak pedas boleh tambah)
Bawang besar = 1 biji
Bawang putih = 3 ulas
Serai = 1 batang (dititik)
Serbuk kunyit = 1 sudu teh
Garam & gula = secukup rasa
Cara-cara :
Rebus paru sehingga lembut .
Paru dipotong mengikut saiz kesukaan masing-masing.
Gaulkan paru dan serbuk kunyit bersama sedikit garam dan biarkan selama 5 minit.
Kemudian digoreng separuh masak. Angkat dan toskan.
Kisar bawang besar, cili merah dan bawang putih. Jangan terlalu halus.
Panaskan minyak. Tumis bahan yang dikisar bersama serai.
Kisar bawang besar, cili merah dan bawang putih. Jangan terlalu halus.
Panaskan minyak. Tumis bahan yang dikisar bersama serai.
Biarkan naik bau dan sedikit garing, masukkan garam dan gula
secukup rasa.
Setelah bahan ditumis sebati, masukkan paru yang telah digoreng tadi.
Setelah bahan ditumis sebati, masukkan paru yang telah digoreng tadi.
Gaul paru dan bahan ditumis sehingga sebati.
Sedia untuk dihidang dan dimakan bersama nasi putih atau nasi goreng.
Sedia untuk dihidang dan dimakan bersama nasi putih atau nasi goreng.
No comments:
Post a Comment