Thursday 19 September 2013

KURMA DAGING KAMBING



1 kg daging kambing - dibersihkan betul sebab nak mengelak bau hamisnya.
Tumbuk/blend
2 biji bawang besar
6-7 ulas bawang putih
2 " halia
1/2 " lengkuas
50 g rempah kurma - bancuh sedikit air
2 cawan santan pekat
minyak menumis secukupnya
6 cawan air
garam secukup rasa
4 sekawan(bunga cengkih,kulit kayu manis,buah pelage dan bunga lawang)
bahan hiasan:
5 biji cili besar - belah 2
3 biji tamato - belah 4
5 biji cili padi (belah hujungnyasaja)
1 batang karot - belah memanjang
6 biji kentang -(potong ikut suka)
2 biji bawang besar - belah 4-6
CARANYA:
1-Panaskan minyak secukupnya.
2-Tumiskan bahan tumbuk/blend hingga wangi
3-Masukkan rempah kurma yang siap dibancuh dengan sedikit air.
4-Masukkan daging kambing dan air. Masaklah sehingga daging empuk, bolehlah tutupkan periuk tadi dan kacau sekali sekala bila perlu.
5-Setelah daging empuk masukkan santan pekat dan ke semua bahan lain. Mesti di dahului bahan keras dan di akhiri bahan yang lembut. Pastikan semua bahan itu empuk.
6-Masukkan garam secukup rasa dan jus limau,gaulkan sebati. Tutup api

No comments:

Post a Comment