Thursday 19 September 2013

DAGING KAMBING MASAK BERIANI



BAHAN-BAHAN:

  • 1.5kg daging kambing
  • 250gm bawang besar | dimayang
  • 250gm rempah beriani
  • 100gm rempah tumis
  • 150gm gula Melaka
  • 100gm daun ketumbar
  • 100gm daun pudina
  • 300ml minyak sapi
  • 250ml madu
  • 250ml puri tomato
  • 250ml sos tomato
  • 250ml sos cili
  • 175ml susu cair
  • Garam secukup rasa
 BAHAN KISAR:

  • 200gm bawang merah
  • 150gm bawang putih
  • 150gm halia
  • 100gm kunyit hidup
  • 100gm buah keras
  • 150gm cili merah
  • 150gm cili hijau
  • 4 batang serai
 CARA MEMASAK:
 1. Pijarkan minyak sapi di dalam periuk dan tumiskan bawang besar serta bahan kisar sehingga garing.
2. Kemudian masukkan rempah beriani dan rempah tumis. Kacau rata sehingga pecah minyak.
3. Seterusnya masukkan daging kambing dan gaul sebati.
4. Masukkan pula puri tomato, sos tomato, sos cili, madu, gula Melaka dan susu cair. Didihkan. Tambahkan sedikit air jika perlu.
5. Akhir sekali, perasakan secukupnya dan apabila kuah hampir kering, taburkan daun pudina dan daun ketumbar. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment