BAHAN-BAHANNYA
:
400 gram
sotong, kerat, cuci bersih dan toskan
1 camca
besar serbuk kunyit
1 camca
teh tepung jagung
Garam
secukup rasa
1 biji
bawang besar, hiris
2 ulas
bawang putih, hiris halus
Garam
secukup rasa
Beberapa
tangkai kacang sweet pea (atau kacang panjang, kacang buncis, pun boleh)
Hirisan
daun bawang, untuk hiasan
Cili
merah, buang biji dan dadu kecil, untuk hiasan
(kak rose gantikan dengan capsicum hijau jer....)
(kak rose gantikan dengan capsicum hijau jer....)
CARA
MEMBUATNYA :
- Sotong yang telah ditos kering, digaul dengan serbuk kunyit, tepung jagung dan sedikit garam. Biar sekejap.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang putih hingga harum, masukkan sotong tadi dan gaul rata. Tambah hirisan bawang besar dan kacang sweet pea. Gaul rata dan tambah garam jika perlu dan secubit gula. Masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur dengan hirisan daun bawang dan cili yang didadu halus sebelum dihidangkan..
No comments:
Post a Comment