Saturday 14 September 2013

MEE UDANG



Bahan-Bahan:
1kg mee kuning (celur skit dan toskan)
1/2 kg udang basah - bersaiz sederhana
Blender bahan bertanda*
1 biji cili merah(blend)*
3 ulas bawang merah *
Kisar 2 ulas bawang putih *
1 s/b lada hitam (serbuk)
3 s/k sos tomato
1 s/b sos cili
1 mangkuk taugeh (buangkan akar )
2 pokok daun bawang
2 tangkai daun sup ( mayang)
5 biji tauhu (goreng dan potong empat segi sederhana nipis.)
5 biji cili masak (mayang)Limau kasturi (belah 2 buangkan biji)
Sedikit bawang goreng stok udang / stok ikan bilis
air secukupnya
garam

Cara-cara memasaknya:
1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar.
2. Setelah naik wanginya masukan air dan stok udang.
3. Masukkan sos cili/tomato,lada hitam, garam dan serbuk perasa. Biarkan mendidih.
4. Masukkan udang dan biarkan mendidih.
5. Setelah selesai semuanya hidangkan bersama taugeh, bawang goreng, daun bawang, hirisan tahu goreng dan daun sup.
6. Perahkan limau kasturi.

No comments:

Post a Comment