Sunday 6 October 2013

TEPUNG PELITA


Bahan-bahan A disatukan- lapisan bawah
2 cawan tepung beras
sedikit air kapur
7 helai daun pandan, kisar dan ambil airnya anggaran 4-5 cawan

Bahan B : disatukan - lapisan atas
Santan pekat 1 biji kelapa
1 senduk tepung beras
secubit garam

Bahan C
Gula pasir secukupnya
Daun pisang secukupnya, dibuat bakul
Cara Membuatnya
1. Didihkan air untuk mengukus. Bubuh 1 sudu gula atau lebih (ikut manis yang dikehendaki) dalam setiap bakul daun pisang. Kemudian masukkan adunan A agak-agak ½ atau ¾ bakul. Kukus sehingga masak.
2. Kemudian masukkan bahan B hingga penuh bakul.
3. Kemudian kukus lagi hingga lapisan atasnya masa,cucuk dengan garpu atau lidi. Kalau tak melekat tandanya dah masak

No comments:

Post a Comment