Bahan-bahan
( loyang 11x11 inc. )
- Lapisan Bawah :-
- 500 g pulut - rendam 1/2 jam dan toskan
- 400 ml santan cair
- 100 g kelapa parut putih
- 2 sk garam dan 1 helai daun pandan dikerat2
- Lapisan Custard :-
- 170 g tepung custard
- 230 g gula pasir
- 1/2 sk garam
- 200 g jagung cream
- 950 ml santan pekat
- 2 sb mentega/majerin
Cara-cara
1.
Gaul
kesemua bahan2 lapisan pulut dan kukus hingga masak.Keluarkan daun
pandan.Sementara itu masak bahagian custard.
2.
Tepung
custard dibancuh dengan sedikit santan yg ada.Masak lebihan santan,gula dan
garam hingga gula larut dan masukkan bancuhan tepung custard tadi dan masak
hingga pekat sambil dikacau sentiasa .Masukkan jagung cream kacau rata dan
masukkan pula mentega dan kacau hingga adunan berkilat.Matikan api.
3.
Pulut
yg telah masak di masukkan ke dalam loyang yg disediakan dan disapu minyak
sekelilingnya.Tekan rata2 dan padat dan tuangkan bahan custard jagung yg telah
masak tadi.Ratakan hingga menutupi lapisan pulut dan sejukkan.
4.
Biarkan
kuih benar2 sejuk baru boleh dipotong dan dihidangkan.
5.
**Bahagian
lapisan custard yg tlh dituang atas lapisan pulut tak perlu dikukus lagi.
No comments:
Post a Comment