BAHAN-BAHANNYA:
1kg
beras-basuh dan toskan
250g
udang -dibersihkan
100g
hati ayam-dipotong kecil
100g
minyak sapi
BAHAN
KISAR:
10
ulas bawang mwrah
6
ulas bawang putih
3cm
halia
3
tangkai cili hijau
1
cawan tomato puri
1/2
cawan jus tomato
1/2
cawan susu cair
1
cawan kacang pes
Secukup
rempah tumis
Sedikit
daun pudina dan daun ketumbar-hiris halus
2
batang serai-dititik
CARA
MEMBUATNYA:
1.
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, rempah tumis,serai,udang dan hati ayam.
2.
Setelah wangi, masukkan tomato puri dan jus tomato. Masukkan air mengikut
sukatan beras.
3.
Bila mendidih, masukkan susu, bahan hiris dan beras. Biar kering.
4.
Hidangkan dan hias dengan kismis , gajus dan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment