Blog Cita Rasa Utara merupakan blog masakan untuk semua jenis masakan.Ada juga gambar yang saya google dari internet.Kalau terambil gambar masakan dari seseorang harap maaf. Pembaca boleh berkongsi resepi masakan di dalam blog ini.Pembaca juga boleh copy paste setiap menu masakan di sini ..sekian terima kasih.
Sunday 6 October 2013
LOMPANG BERLAUK
Bahan:
2 cawan tepung beras
4 cawan santan
1/2 sudu kecil air kapur [tapis]
1 s/k garam
Cara:
1. Bancuhkan semua bahan dan tapiskan
2. Panaskan cawan kecil dalam kukusan.
3. Masukkan adunan kedalam teko
5. Kukus kuih selama 15 minit.
6. Sejukkan .
7. Cungkil perlahan dan masukkan inti.Bolehlah dihidangkan.
Bahan Inti
1 cawan daging/ayam kisar
1 labu bawang besar (dadu kecil)
1 ulas bawng putih....(cincang halus)
1 s/k rempah kurma
1 s/b minyak utk tumis
garam dan sebuk perasa
lada hitam(tumbuk halus)
Hiasan [mayang halus]
daun bawang
cili merah
Cara masak inti
1. Tumiskan bawang dan rempah sehingga wangi.
2. Masukkan daging/ayam & garam dan biarkan mendideh dan kering.
3. Bila telah kering..angkat dan sejukkan.
4. Masukkan inti kedalam kueh lompang dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment