Sunday 6 October 2013

LOMPANG BERLAUK


Bahan:
2 cawan tepung beras
4  cawan santan
1/2 sudu kecil air kapur [tapis]
1 s/k garam


Cara:
1. Bancuhkan semua bahan dan tapiskan
2. Panaskan cawan kecil dalam kukusan.
3. Masukkan adunan kedalam teko 

5. Kukus kuih selama 15 minit.
6. Sejukkan .
7. Cungkil perlahan dan masukkan inti.Bolehlah dihidangkan.

Bahan Inti
1 cawan daging/ayam kisar
1 labu bawang besar  (dadu kecil)
1 ulas bawng putih....(cincang halus)
1 s/k rempah kurma
1 s/b minyak utk tumis
garam dan sebuk perasa
lada hitam(tumbuk halus)
 

Hiasan [mayang halus]
daun bawang
cili merah            

Cara masak inti
1. Tumiskan bawang dan rempah sehingga wangi.
2.  Masukkan daging/ayam  & garam dan biarkan mendideh dan kering.
3.  Bila telah kering..angkat dan sejukkan.
4. Masukkan inti kedalam kueh lompang dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment