Thursday 10 October 2013

ASAM KARI IKAN PARI




Bahan-bahan :
1/2 kilo ikan pari
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
2 cm lengkuas
2 cm halia
2 batang serai
1 senduk lada bor
10 batang lada kering
1 camb serbuk kari
1 camb asam jawa
2 biji tomato
6 batang bendir
3 camb minyak

Langkah membuat :

1.     Cuci bersih ikan pari dengan limau nipis.
2.     Blend bawang2 dan lada kering.
3.     Titik lengkuas, halia dan serai.
4.     Panaskan minyak , tumiskan bawang hingga naik bau.
5.     Masukkan lada blend dan rempah dan masakkan hingga pecah minyak.
6.     Masukkan air asam dan biarkan sebentar. Tambah air
7.     Masukkan ikan pari dan tomato.
8.     Masukkan bendir dan garam.
9.     Perlahankan api dan rasa garam asamnya.
10.  Setelah kuah pekat ,angkat dan hidangkan bersama nasi panas..

No comments:

Post a Comment