Bahan-bahan
:
1/2 kilo
ikan pari
2 labu
bawang besar
4 ulas
bawang putih
2 cm
lengkuas
2 cm halia
2 batang serai
1 senduk
lada bor
10 batang
lada kering
1 camb
serbuk kari
1 camb asam
jawa
2 biji
tomato
6 batang
bendir
3 camb
minyak
Langkah
membuat :
1.
Cuci
bersih ikan pari dengan limau nipis.
2.
Blend
bawang2 dan lada kering.
3.
Titik
lengkuas, halia dan serai.
4.
Panaskan
minyak , tumiskan bawang hingga naik bau.
5.
Masukkan
lada blend dan rempah dan masakkan hingga pecah minyak.
6.
Masukkan
air asam dan biarkan sebentar. Tambah air
7.
Masukkan
ikan pari dan tomato.
8.
Masukkan
bendir dan garam.
9.
Perlahankan
api dan rasa garam asamnya.
10.
Setelah
kuah pekat ,angkat dan hidangkan bersama nasi panas..
No comments:
Post a Comment