Wednesday 2 October 2013

KUIH BANGKIT ASLI



Bahan-bahan
  • 3 cawan rata tepung ubi (300g)
  • 1/2 cawan tepung gandum(50g)
  • 1 cawan atau lebih pati santan dari sebiji kelapa(tak campur air)
  • 1 cawan rata gula ising(130g) - kalau nak manis gunalah gula halus/gula kisar)
  • 2 biji kuning telur grade B
  • sehelai daun pandan disiat & disimpul
  • sedikit bijan untuk hiasan
Cara-cara
1.     Campur kedua2 jenis tepung lalu digoreng tanpa minyak(sangrai) dalam kuali hingga ringan.  Ayak dan sejukkan.
2.     Masak santan bersama daun pandan hingga mendidih - ketepikan.
3.     Ayak gula ke dalam mangkuk. Campur  telur lalu dikacau hingga sebati. Kacau dgn pemukul telur manual  hingga sebati. Kalau dienjut hingga kembang lagi baik hasilnya.
4.     Gaul tepung bersama telur rata2, tambah santan sedikit2 sambil diuli hingga menjadi doh. Lebihan santan tadi boleh di simpa.Uli banyak kali. Uli dgn tapak tangan macam uli doh. Agak2 doh tu boleh di canai.
5.     Ambil seketul doh, gelek dgn penggelek antara dua helai plastik. Celup acuan dlm tepung sebelum menerap kuih. Susun atas loyang yg telah dilenser dgn majerin dan ditabur sedikit tepung. setiap kali nak canai & gelek doh kena diuli lagi supaya kuih jadi rangup.
6.     Sapu dengan nipis ditengah2 atas kuih dengan putih telur lalu ditabur sedikit bijan. Putih telur bertujuan untuk lekatkan bijan saja, jangan sapu berlebihan, takut serap pada doh yang akan mnyebabkan biskut jadi keras.Tak nak bubuh bijan pun tak mengapa.
7.     Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu dengan suhu 150c selama 30 minit atau hingga masak.

No comments:

Post a Comment