Bahan-bahan
- 3 cawan rata tepung ubi (300g)
- 1/2 cawan tepung gandum(50g)
- 1 cawan atau lebih pati santan dari sebiji kelapa(tak campur air)
- 1 cawan rata gula ising(130g) - kalau nak manis gunalah gula halus/gula kisar)
- 2 biji kuning telur grade B
- sehelai daun pandan disiat & disimpul
- sedikit bijan untuk hiasan
Cara-cara
1.
Campur
kedua2 jenis tepung lalu digoreng tanpa minyak(sangrai) dalam kuali hingga ringan. Ayak dan sejukkan.
2.
Masak
santan bersama daun pandan hingga mendidih - ketepikan.
3.
Ayak
gula ke dalam mangkuk. Campur telur lalu
dikacau hingga sebati. Kacau dgn pemukul telur manual hingga sebati. Kalau dienjut hingga kembang
lagi baik hasilnya.
4.
Gaul
tepung bersama telur rata2, tambah santan sedikit2 sambil diuli hingga menjadi
doh. Lebihan santan tadi boleh di simpa.Uli banyak kali. Uli dgn tapak tangan
macam uli doh. Agak2 doh tu boleh di canai.
5.
Ambil
seketul doh, gelek dgn penggelek antara dua helai plastik. Celup acuan dlm
tepung sebelum menerap kuih. Susun atas loyang yg telah dilenser dgn majerin
dan ditabur sedikit tepung. setiap kali nak canai & gelek doh kena diuli
lagi supaya kuih jadi rangup.
6.
Sapu
dengan nipis ditengah2 atas kuih dengan putih telur lalu ditabur sedikit bijan.
Putih telur bertujuan untuk lekatkan bijan saja, jangan sapu berlebihan, takut
serap pada doh yang akan mnyebabkan biskut jadi keras.Tak nak bubuh bijan pun
tak mengapa.
7. Bakar dalam oven yang telah
dipanaskan terlebih dulu dengan suhu 150c selama 30 minit atau hingga masak.
No comments:
Post a Comment