Wednesday 9 October 2013

AYAM GOLEK




BAHAN-BAHANNYA:

125 g minyak masak
3 biji bawang besar(potong nipis)
10 g lada hitam
10 g buah pelaga
5 cm kulit kayu manis
60 g halia muda
50 g bawang putih (cincang)
1 sudu the serbuk paprika
1 sudu teh serbuk cili
1 ekor ayam 250 g dadih asli

CARA MEMBUATNYA:

1. Tumiskan bawang , lada hitam, biji pelage dan kulit kayu manis sehingga kuning keemasan.
2. Masukkan halia,bawang putih,serbuk cili.paprika dan garam.
3. Tumis dan kacau selama 3 minit.
4. Masukkan dadih dan kacau perlahan-lahan. Biarkan.
5. Lumurkan ayam dengan kunyit kemudian goring sehingga masak.
6. Setelah ayam masak, masukkan ke dalam kuah tadi dan tutupkan kuali. Biar ayam bersalut dengan kuah.
7. Angkat dan hiaskan sebelum menghidang.

No comments:

Post a Comment