BAHAN-BAHANNYA:
125 g minyak
masak
3 biji
bawang besar(potong nipis)
10 g lada
hitam
10 g buah
pelaga
5 cm kulit
kayu manis
60 g halia
muda
50 g bawang
putih (cincang)
1 sudu the
serbuk paprika
1 sudu teh
serbuk cili
1 ekor ayam
250 g dadih asli
CARA
MEMBUATNYA:
1. Tumiskan
bawang , lada hitam, biji pelage dan kulit kayu manis sehingga kuning keemasan.
2. Masukkan
halia,bawang putih,serbuk cili.paprika dan garam.
3. Tumis dan
kacau selama 3 minit.
4. Masukkan
dadih dan kacau perlahan-lahan. Biarkan.
5. Lumurkan
ayam dengan kunyit kemudian goring sehingga masak.
6. Setelah
ayam masak, masukkan ke dalam kuah tadi dan tutupkan kuali. Biar ayam bersalut dengan kuah.
7. Angkat
dan hiaskan sebelum menghidang.
No comments:
Post a Comment