Wednesday 2 October 2013

KEK COKLAT



Bahan-bahan ( 18cmX18cm )
  • 1 cawan / 120 gram tepung gandum
  • 1 cawan / 180gram gula halus
  • 3 sudu besar serbuk koko
  • 1 sudu kecil baking soda
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/3 cawan / 80ml minyak sayuran atau minyak masak
  • 1 sudu besar cuka
  • 1 sudu kecil vanilla
  • 1 cawan air sejuk
Cara-cara
1.     Dalam mangkuk, masukkan semua bahan yang kering (tepung, gula, koko, baking soda, baking powder, garam). Gaul sebati.
2.     Pastu, masukkan  minyak, cuka, vanilla, air dan gaul sebati.
3.     Masukkan dalam loyang yang dah disapu mentega/minyak sedikit.
4.     Bakar dalam oven pada 180C selama 30 min atau hingga lidi bersih bila dicucuk keluar dari kek.
5.     Boleh dihias dengan frosting kegemaran.

No comments:

Post a Comment