BAHAN-BAHANNYA:
1 kilo sotong
Ramuan inti:Blend
350 g ayam
200 g udang
200 g isi ikan
5 g cili padi
20 g cili merah
20 g bawang merah
20 g bawang putih
Seinci halia
3 batang serai
4 helai daun kunyit
5 biji limau kasturi
10 g serbuk kunyit
80 ml minyak masak
Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA:
1.
Sotong dibersihkan seekor-seekor. Kemudian gaulkan dengan serbuk kunyit dan
garam.
2.
Untuk intinya,campurkan bahan-bahan kisar dengan ayam,isi ikan,udang ,daun
limau,daun kunyit dan peahen air
limau kasturi. Perap sebentar.
3.
Masukkan inti kedalam sotong . Gunakan lidi untuk mengikat sotong supaya tidak
terkeluar inti.
4.
Bakar sotong dalam ketuhar selama 25 minit.
5.
Kemudian hidangkan dengan sos santan pekat
BAHAN
UNTUK SOS PEKAT:
5 Ulas
bawang merah
3
ulas bawang putih
Seinci
halia
6
batang serai
2
cm kunyit hidup(hiris)
2
cm lengkuas(hiris)
5
g cili padi
250
ml santan pekat
Sedikit
garam dan gula melaka
CARA
MEMBUAT SOS:
1.
Campurkan semua bahan yang dikisar, hirisan daun kunyit dan daun limau dengan
santan pekat
2.
Masak hingga mendidih. Masukkan garam dan gula Melaka secukup rasa. Biar hingga
pekat.
3.
Potong dua sedikit menyerong sotong yang sudah masak lalu susun di dalam
pinggan.
4
. Tuangkan sos keatas sotong.
No comments:
Post a Comment