Thursday 10 October 2013

SOTONG SUMBAT




BAHAN-BAHANNYA:

1 kilo sotong
Ramuan inti:Blend
350 g ayam
200 g udang
200 g isi ikan
5 g cili padi
20 g cili merah
20 g bawang merah
20 g bawang putih
Seinci halia
3 batang serai
4 helai daun kunyit
5 biji limau kasturi
10 g serbuk kunyit
80 ml minyak masak
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA:

1. Sotong dibersihkan seekor-seekor. Kemudian gaulkan dengan serbuk kunyit dan garam.
2. Untuk intinya,campurkan bahan-bahan kisar dengan ayam,isi ikan,udang ,daun limau,daun kunyit     dan peahen air limau kasturi. Perap sebentar.
3. Masukkan inti kedalam sotong . Gunakan lidi untuk mengikat sotong supaya tidak terkeluar inti.
4. Bakar sotong dalam ketuhar selama 25 minit.
5. Kemudian hidangkan dengan sos santan pekat

BAHAN UNTUK SOS PEKAT:


5 Ulas bawang merah
3  ulas bawang putih
Seinci halia
6 batang serai
2 cm kunyit hidup(hiris)
2 cm lengkuas(hiris)
5 g cili padi
250 ml santan pekat
Sedikit garam dan gula melaka

CARA MEMBUAT SOS:
1. Campurkan semua bahan yang dikisar, hirisan daun kunyit dan daun limau dengan santan pekat
2. Masak hingga mendidih. Masukkan garam dan gula Melaka secukup rasa. Biar hingga pekat.
3. Potong dua sedikit menyerong sotong yang sudah masak lalu susun di dalam pinggan.
4 . Tuangkan sos keatas sotong.

No comments:

Post a Comment