Bahan-bahannya:-
500gm tepung
beras (cap gajah 3 ekor)
5 Cawan
santan
2 biji telur
400 gm
kacang dal- direndam semalaman atau hingga nampak kembang
Garam
secukup rasa
Minyak untuk
mengoreng
Bahan
Kisar/ Tumbuk
250 gm ikan
bilis /udang kering
2 sb
Ketumbar biji
2 sb
Jintan manis biji
2 sb Jintan
putih biji
3 ulas
bawang putih
1 inci
kunyit hidup/serbuk
Cara
membuatnya:-
1. Campurkan
bahan yang telah di kisar/tumbuk ke dalam tepung beras & kacau sedikit.
2. Masukan
santan ,telur, garam dan kacau sehingga tidak bergentel. Biarkan bancuhan
secukup rasa. Masukkan kacang dal & kacau rata.
3. Panaskan
minyak kedalam kuali dan serakkan (tuangkan sesenduk) adunan yang telah
di isi kacang dal ditepi kuali. (sambil2 tu.. simbah2 sedikit minyak panas
pada tumpi yang melekat pada tepi kuali supaya ia cepat kering &
tanggal. Bila tumpi dah tertanggal dari tepi kuali... sambunglah goreng
lagi sehingga kuning keemasan & cukup garing. Angkat & toskan.)
4. Bila
telah siap simpan tumpi/rempeyek di dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment