Friday 4 October 2013

REMPEYEK KACANG DHAL



Bahan-bahannya:-
500gm tepung beras (cap gajah 3 ekor)
5 Cawan santan
2 biji telur
400 gm kacang dal- direndam semalaman atau hingga nampak kembang
Garam secukup rasa
Minyak untuk mengoreng
 
Bahan Kisar/ Tumbuk
250 gm ikan bilis /udang kering
2 sb Ketumbar biji
2 sb  Jintan manis biji
2 sb Jintan putih biji
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup/serbuk

Cara membuatnya:-
1. Campurkan bahan yang telah di kisar/tumbuk ke dalam tepung beras & kacau sedikit.
2. Masukan santan ,telur, garam dan kacau sehingga tidak bergentel. Biarkan bancuhan secukup rasa. Masukkan kacang dal & kacau rata.
3. Panaskan minyak kedalam kuali dan serakkan (tuangkan sesenduk) adunan yang telah di isi kacang dal ditepi kuali. (sambil2 tu.. simbah2 sedikit minyak panas pada tumpi yang melekat pada tepi kuali supaya ia cepat kering & tanggal.  Bila tumpi dah tertanggal dari tepi kuali... sambunglah goreng lagi sehingga kuning keemasan & cukup garing.  Angkat & toskan.)
4. Bila telah siap simpan tumpi/rempeyek di dalam bekas kedap udara.  

No comments:

Post a Comment