Thursday 10 October 2013

PAIS UDANG SRI WARISAN




BAHAN-BAHANNYA:
1/2 KG UDANG HARIMAU(BELAH BELAKANG)
20G BAWANG MERAH
2 BATANG SERAI(DIKISAR)
3 SM KUNYIT HIDUP(DIKISAR)
200G CILI MERAH(BUANG BIJI DAN DIKISAR)
2 HELAI DAUN KUNYIT
300G KELAPA PAEUT(TUMBUK)
10 HELAI DAUN PISANG-POTONG 20X20 SM
1 SUDU TEH GULA
GARAM SECUKUP RASA

CARA MEMBUATNYA:
1. CAMPURKAN BAHAN YANG DIKISAR DENGAN KELAPA ,GULA DAN GARAM
2. LETAK SEEKOR UDANG DIATAS DAUN PISANG.
3. SUDUKAN REMPAH KELAPA KEATAS UDANG.
4. LIPAT DAN SEMATKAN DAUN PISANG DENGAN LIDI
5. PANGGANG UDANG HINGGA MASAK.
6. HIDANGKAN.

No comments:

Post a Comment