Thursday 10 October 2013

RESEPI DAGING KANDAR





Bahan-bahan :
1/2 kg daging
      6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
2 sudu besar kicap pekat maggi
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
1 labu bawang besar(dimayang)
1 ulas bawang putih (dimayang)
     Kulit kayu manis dan bunga lawang
sedikit daun kari
garam dan perasa
Cara-cara
1.     daging dibersihkan hiris dan direbus(simpan air rebusan)
2.     Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
3.     Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
4.     Kemudian masukkan campuran rempah tad iaitu kicap pekat,sos dan serbuk kari. Kacau sebati.
5.     Bila dah sebati kuah ,masukkan daging dan air rebusan daging.
6.     Masukkan garam dan perasa.Kacau lagi
7.     Rasa dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.
8.     Sesuai dimakan dengan nasi dan roti

No comments:

Post a Comment