Bahan-bahan
:
1/2 kg daging
6 ulas bawang
putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
2 sudu besar kicap pekat maggi
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
1 labu bawang besar(dimayang)
1 ulas bawang putih (dimayang)
Kulit kayu manis
dan bunga lawang
sedikit daun kari
garam dan perasa
Cara-cara
1.
daging
dibersihkan hiris dan direbus(simpan air rebusan)
2.
Tumiskan
bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
3.
Masukkan
bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
4.
Kemudian
masukkan campuran rempah tad iaitu kicap pekat,sos dan serbuk kari. Kacau
sebati.
5.
Bila
dah sebati kuah ,masukkan daging dan air rebusan daging.
6.
Masukkan
garam dan perasa.Kacau lagi
7.
Rasa
dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.
8.
Sesuai
dimakan dengan nasi dan roti
No comments:
Post a Comment