Thursday 10 October 2013

MEE KARI LEMAK




Bahan-bahannya:
1 paket mi kuning-celur dan toskan airnya
4 auns taugeh-celur dan toskan
2 paha ayam-potong dan ambil isinya
3 keping tauhu kering
1 biji kelapa
1 tin susu cair
4 cawan air
4 sudu besar minyak kacang
1 cawan kerang
Bebolan ikan dan kuih ikan( fish kek)secukupnya
Garam secukup rasa

Bahan giling:
8 batang serai
1 cm lengkuas
2 cm halia
6 biji buah keras
6 tangkai cili kering
2 cm kunyit
14 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
Belacan sebesar ibu jari
4-5 keping biskut marie(untuk memekatkan kuah dan memaniskan kuah)

CARA MEMBUATNYA:
1. Perah santan dan ambil 1/2 cawan  santan pekat dan 2 cawan santan cair.
2. Panaskan minyak dalam sebuah periuk , masukkan bahan giling dan tumis sampai naik baunya.
3. Masukkan santan cair , Biarkan mendidih perlahan-lahan barulah masukkan kerang,bebola ikan,fish kek,ayam dan tauhu kering.Kecilkan api.Tuangkan pula santan pekat.
4. Letakkan mi dan taugeh dalam pinggan . Tuangkan kuah diatasnya dan taburkan bahan hiasan cili dan limau kasturi yang dipotong.

1 comment:

  1. Pening ni...mee kari tp.xguna serbuk kari atau daun kari...mana rasa kari tu datang? Misterrriiii

    ReplyDelete