Bahan-bahannya:
1
paket mi kuning-celur dan toskan airnya
4
auns taugeh-celur dan toskan
2
paha ayam-potong dan ambil isinya
3
keping tauhu kering
1
biji kelapa
1
tin susu cair
4
cawan air
4
sudu besar minyak kacang
1
cawan kerang
Bebolan
ikan dan kuih ikan( fish kek)secukupnya
Garam
secukup rasa
Bahan
giling:
8
batang serai
1
cm lengkuas
2
cm halia
6
biji buah keras
6
tangkai cili kering
2
cm kunyit
14
ulas bawang merah
6
ulas bawang putih
Belacan
sebesar ibu jari
4-5
keping biskut marie(untuk memekatkan kuah dan memaniskan kuah)
CARA
MEMBUATNYA:
1.
Perah santan dan ambil 1/2 cawan santan
pekat dan 2 cawan santan cair.
2.
Panaskan minyak dalam sebuah periuk , masukkan bahan giling dan tumis sampai
naik baunya.
3.
Masukkan santan cair , Biarkan mendidih perlahan-lahan barulah masukkan
kerang,bebola ikan,fish kek,ayam dan tauhu kering.Kecilkan api.Tuangkan pula
santan pekat.
4.
Letakkan mi dan taugeh dalam pinggan . Tuangkan kuah diatasnya dan taburkan
bahan hiasan cili dan limau kasturi yang dipotong.
Pening ni...mee kari tp.xguna serbuk kari atau daun kari...mana rasa kari tu datang? Misterrriiii
ReplyDelete