Bahan-bahan
- 400gm isi ikan tenggiri
- 1 sudu kecil garam (paras rata)
- 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
- 3 sudu besar tepung jagung
- 2 sudu kecil tepung ubi
- 60 ml air sejuk atau secukupnya
- 1/4 sudu kecil soda bikarbonat
- secubit serbuk perasa jika suka
Cara-cara
1.
Masukkan
dlm mesin kisar (food prosessor) isi ikan, lada sulah dan garam, mesin hingga
lumat.
2.
Masukkan
tepung jagung, tepung ubi, serbuk perasa dan air sejuk kemudian mesin lagi
sehingga sebati dan kenyal.
3.
Bulat-bulatkan
dgn menggunakan sudu kecil.
4.
Jika
ingin guna tangan, celupkan tangan ke dlm air terlebih dahulu ambil secubit pes
tadi bulat2 kan sehingga habis.
5.
Didihkan
air, masukkan fish ball kemudian rebus sehingga fish ball timbul dipermukaan
seketika bolehlah diangkat.
No comments:
Post a Comment