Bahan-bahan
:
5
biji telor gred A ( dari fridge)
1
1/2 cwn gula halus
1
sudu besar ovallette
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung gandum
1
sudu kecil baking powder
150
ml susu cair
1/2
sudu kecil garam
100
gm minyak jagung/masak
1
sudu kecil esen vanila
beberapa
titis pewarna kuning dan hijau
asam
manis secukupnya (hawflakes, lagi bnyk lagi sedap)
Cara
membuatnya:
Ayak
tepung dan baking powder ke dalam mangkuk dan ketepikan dahulu.
Pukul
gula dan telur hingga kembang. Setelah kembang masukkan ovallete dan pukul lagi
sehingga betul2 kembang dan gebu. Masukkan minyak jagung/masak dan digaul
sebati.
Masukkan
tepung dan baking powder yg telah di ayak berselang- seli dengan susu dan
masukkan esen vanilla. Gaul sebati dan bahagikan pada 2 bahagian....letak
pewarna yang disukai.
Loyang
dialas kertas dan sapu sedikit mentega. Letak adunan hijau dulu, ratakan
permukaannya dan susun asam manis di atas permukaannya... kukus selama 15 minit
dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
Buat
pula lapisan kuning, ratakan dan tabur susun asam manis di atas permukaannya
dan kukus lagi 15 minit. Ulang2 lapisan sampai adunan habis.
Untuk
lapisan yang akhir, kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
Setelah
kek masak, angkat dan biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru
diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.
No comments:
Post a Comment