Thursday 10 October 2013

SERIMUKA PULUT HITAM




Untuk lapisan bawah
3 cawan santan cair
1 cawan pulut hitam
1 cawan pulut putih
1 sudu teh garam

Cara2nya
1. Rendam pulut hitam dan putih secara berasingan selama 3 jam
gaulkan semua bahan dan masukkan dalam Loyang.
2. Kukus hingga masak .Sapukan sedikit minyak didalam loyang lain dan masukkan dan tekan pulut yang telah masak tadi.
3. Kukus semula dan gariskan pulut dengan garpu(ni perlu supaya pulut bercantum dan lekat nanti bila dah taruk lapisan atas akan elok melekat.

Lapisan atas
2 cawan santan pekat+jus pandan+sedikit warna hijau
3 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan tepung kastard
3 sudu makan gula pasir
2 biji telur untuk serikaya
1 sudu teh garam

Cara membuatnya:
1. Gaul rata semua bahan dan tapis.
2. Tuangkan perlahan lahan kedalam pulut yang dikukus.
3. Kukus selama 30 minit sejukkan dulu barulah dipotong.

No comments:

Post a Comment